Kafa Travmasının Etkilerini Azaltacak Yeni Bir Materyal Geliştirildi

Kaliforniya Santa Barbara Üniversitesi, HRL Laboratuvarları ve ABD Ordusu Araştırma Laboratuvarı’nın ortak olarak yürüttüğü çalışmalar sonucu geliştirilen yeni malzeme, normal bir köpüğe göre yüzde 27 daha fazla enerji emme yeteneği ile güvenliği yeni bir seviyeye çıkarıyor.

Mikro örgü yöntemi ile geliştirilen malzemeye dair makale Matter dergisinde yayınlandı. Polistirene göre yüzde 27 daha fazla enerji emen malzeme, tekrarlanan darbelerde ise yüzde 48 daha fazla enerji emme yeteneğine sahip.

UV ışınlarının bir sıvı içerisine yansıtılması işlemi uygulanan malzeme, yapıların yansıtma aracılığı ile katılaşması ile oluşuyor. Bu işlemi farklı alanlarda kullanılacak malzemeler için değiştirebilmek de mümkün. 

Yeni materyalin amerikan futbolu gibi sert spor dallarının yanı sıra, beyzbol, bisiklet, motosiklet gibi kask gerektiren spor dallarında çok faydalı olacağı söyleniyor. Bunlara ek olarak, askerlerin kullandığı kaskların da tekrarlanan darbelere karşı dayanıklı olması gerektiği fakat şimdiye kadar geliştirilen tasarımların dayanıklılık, toplu üretim ve maliyet açısından çok da avantajlı olmadığı belirtiliyor. “Teknolojimiz kasklar için bir devrim olabilir. Bu kasklar hem daha güvenli hem de hava akışı sağlaması sayesinde daha rahat bir kullanım sunuyor.”

Patenti alınan mikro örgü malzemenin kasklar üzerinde uygulanması için çalışmalar devam ediyor. Araştırmanın bir sonraki adımının ise bu malzemenin askeri alanda kullanımı olacağı söyleniyor. Yine de araştırmacılar bu malzemenin kullanıcıyı her darbeden koruyan sihirli bir kalkan olmadığı konusunda uyarıyor.

“Bu malzemeyi kullanan kaskları giyenler tabi ki güvende olacaktır, fakat tamamen hasar görmez oldukları duygusuna kapılmamaları gerekiyor. En muhteşem kask bile sizi her yaralanmadan koruyamaz. Bu yüzden kendinizi tehlikeye atmaktan kaçının.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Su Altı İnternet Kabloları Depremleri Tespit Edebiliyor

Paz Eki 4 , 2020
Kaliforniya Üniversitesi’nde görev alan Nathaniel Lindsey ve ekip arkadaşları, Pasifik Okyanusu içerisindeki 20 kilometre uzunluğunda bir fiber optik internet kablosunu geçici bir süreliğine sismik hareketleri takip edebilen alıcılara dönüştürdü. Araştırmacılar bu sistem sayesinde su altında gerçekleşen 3.5 şiddetindeki depremi ve Kaliforniya sahilindeki yeni bir fay hattını tespit etmeyi başardı.  Fiber […]