İklim konusunda uzman bilim adamları, Sibirya’da endişe verici seviyede uzun bir sıcak hava dalgasının yaşanıyor olmasını endişe verici olarak yorumladı. Hava sıcaklıklarının orman yangınları, devasa petrol atıkları ve ağaç yiyen güve sürüsüyle alakalı olduğu belirtiliyor.
Koronarivüs pandemisi nedeniyle karbon emisyonunda yaşanan geçici düşüşe rağmen, Sibirya’da yaşanan sıcaklıklar nedeniyle küresel bir ısı yükselişi yaşanması bekleniyor. Okyanus akıntıları kutup bölgesine ısı taşıyarak yansıtıcı buz ve karların erimesine neden oluyor ve buna bağlı olarak ısı hızla yükseliyor.
Kutuplarda yükselen sıcaklıklar endişe veriyor
Yayınlanan rapora göre Kuzey Kutup Dairesinde yer alan Rus kasabalarından Nizhnyaya Pesha’da yılın bu zamanında 0C olarak ölçülen sıcaklık 9 Haziran tarihinde 30C olarak ölçülmüş. Bir diğer bölge Khatanga’da ise 0C derece olması beklenen sıcaklık 22 Mayıs tarihinde 12C olarak ölçülürken, 9 Haziran tarihi itibariyle 25C’ye yükselmiş durumda.
Avrupa Birliği Kopernik İklim Değişikliği Servisi’ne (C3S) göre, Mayıs ayında Sibirya’nın bazı bölgelerindeki yüzezy sıcaklığı ortalamanın 10C üzerine çıkmış durumda. Danimarka Meteoroloji Enstitütü’nden Martin Stendel, Sibirya’da görülen anormal Mayıs sıcaklıklarının insan kaynaklı küresel ısınma olmadan ancak 100.000 yılda bir gerçekleşebileceğini dile getirdi.
C3S’den uzman bilim insanı Freja Vamborg, bunun endişe verici bir alarm olduğunu, sadece Mayıs ayında değil tüm bir kış boyunca Sibirya’da normalin üstünde seyreden sıcaklık oranları kaydedildiğini açıkladı.
Rusya’dan meteoroloji uzmanı Marina Makarova ise Sibirya’da bundan önce en yüksek sıcaklığın 130 yıl önce kaydedildiğini ve ısının mevsim normallerinden 6C yüksek olarak kaydedildiğinin altını çiziyor.
Aralık ayında Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin olağan dışı sıcaklıklar konusunda yorum yaparak bazı şehirlerin sürekli donmuş toprak tabakası (permafrost) üzerine inşa edildiğini ve yaşanan sıcaklık nedeniyle bu bölgelerde gerçekleşecek bir erimenin felaketle sonuçlanabileceğini hatırlattı.
Bölgede yaşanan alışılmadık sıcaklık seviyelerine ilişkin olarak bölgede batan petrol tankerinin etkisi olduğu düşünülüyor. Aynı zamanda binlerce hektarlık ormanın telef olmasına neden olan yangınların da bu sıcaklık artışına etkisi var. Son olarak bölgede sıcaklık artışıyla sayısı artan ağaç yiyen güvelerin de doğal dengenin düzenlenmesini bozduğu belirtiliyor.