Plastiği Dönüştüren Mutant Enzim Geliştirildi

Bilim insanları plastik şişeleri saatler içerisinde geri dönüşüme sokan mutant bir enzim geliştirdi. Orijin olarak yaprak yığınlarının oluşturduğu organik gübrede keşfedilen enzim, şişelerin yeniden kullanımı için gerekli kimyasal kullanım ihtiyacını azaltarak kaliteli yeni şişelerin yapılmasını sağlıyor. Mevcut geri dönüşüm teknolojilerinde plastik şişeden yeni ürünler elde edilse de yeniden şişe üretilemiyordu.

Projenin ardındaki Carbios firması yeni enzimin 5 yıl içerisinde plastik endüstrisini etkileyeceğini dile getiriyor. Bağımsız uzmanlar ise yeni enzimin büyük avantajlara sahip olduğunun altını çiziyor. Konuya ilişkin olarak Pepsi ve L’Oréal gibi şirketlerle ortaklığa gidilmiş durumda.

Her yıl milyarlarca plastik atık gezegenimizi kirletirken Kutuplar bölgesinden okyanusların en derin noktalarına pek çok canlının hayatı riske atılmış durumda. Plastik kullanımının azaltılması mevcut tehlikeleri asgariye indirecek yegane yöntem olarak öne sürülürken, enzimin geliştiricisi firma hafif yapılı ve güçlü materyallerin yeniden dönüştürülerek kullanılmasının da çözüm yolu olabileceği inancında.

Geçtiğimiz günlerde Nature.com haber kaynağında tanıtılan enzimin keşfi ilk kez 2012 yılında 100.000 mikro organizmanın takibine başlanmasına dayanıyor. Böceklerin yapraklar üzerine bıraktığı dışkıların oluşturduğu enzim analiz edilerek gerekli mutasyona uğratılıyor ve içecekler için kullanılan PET plastiğin dönüştürülmesinde kullanılıyor.

Plastik yiyen böcek türleri keşfedildi

Araştırmacı ekip 1 tonluk plastik şişe atığı enzime maruz bırakarak 10 saat bekletiyor ve %90 oranında bozulmasını sağlamışlar. Ardından elde edilen materyalle yiyecek ve içeceklerin muhafaza edilebileceği plastik materyal üretmişler.

Bilim insanları çeşitli türde plastiklerin dönüştürülebilmesi için biyolojik çözüm arayışlarını sürdürüyor. Mart ayında Alman araştırmacılar bir böcek türünün zehirli poliüretan ile beslendiğini, balık yemi olarak kullanılmak üzere yetiştirilen balmumu güvesi larvalarının da polietilen yediğini ortaya koymuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Dijitalde Kullanım 2 kata Yakın Arttı, Çoklu Cihaz Yönetimi Önem Kazandı

Cts Ağu 29 , 2020
Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını sonrasında dijitalteknolojilerin kullanım oranları, dijital içeriklerin ise tüketim oranları hızlı bir artış gösteriyor. İnternet kullanımının üzerine binen yük karşısında kritik uygulamaların ve bilgiye erişimin kesintiye uğramaması için video izleme siteleri, mobil uygulamalar ve oyunlar kalite düşüşü gibi önlemler alıyorlar. Evden çalışma modelleri için […]