Qualcomm iletişim teknolojileri konusunda dünyanın bir numarası olarak bilinse de, elindeki gücü kullanarak haksız rekabet oluşturduğu ve rakip firmaları zarara uğrattığı gerekçesiyle büyük tepkiler alıyor. Farklı ülkelerde bu konu hakkında açılan davalarda tazminat cezası alan firmanın Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Komisyonu ile önemli bir davası devam ediyor.
2017 yılında Apple ile Qualcomm arasındaki yüksek fiyatlı modem lisanslamaları üzerinden başlayan hukuki kavga, Apple’ın modem tedariği için Intel ile anlaşmasına kadar varmıştı. Bu ortaklık, Qualcomm’un farklı ülkelerde açtığı davalar yüzünden uzlaşmak zorunda kalan Apple’ın Qualcomm’a dönmesi ile son buldu. Apple hem geçmiş lisans bedellerini ödemiş hem de Qualcomm ile birkaç yıl daha modem tedariği yapma konusunda anlaşmıştı.
Apple ile Qualcomm arasındaki münakaşa en çok Intel’e zarar verdi. İşlemci üretimini kısarak modem üretimine geçen Intel, hem piyasaya işlemci tedariğinde sıkıntı yaşadı hem de modem üzerine yapılan Ar-Ge çalışmaları ve üretilen modemler elinde kaldı. Qualcomm’un pazardaki hakimiyeti yüzünden satış gerçekleştiremeyen Intel, modem bölümünü topluca Apple’a sattı.
Intel sözcüsü tarafından Reuters’a konu hakkında yapılan açıklamada pazardan çıkmak zorunda kalmalarının en büyük sebebinin Qualcomm’un haksız lisans anlaşmaları olduğunu ve modem bölümünün satışının milyarlarca dolar zarara sebep olduğunu söyledi.
Qualcomm’un lisans bedellerini belirlerken yalnızca bileşenin maliyetini değil, kullanılacak olan cihazın maliyetini hesaplaması, standartları sağlayacak patentlerin erişimine izin vermemesi ve ortaklarının rakip firmalardan teknoloji almasını engelleyecek politikaları, ABD Ticaret Komisyonu tarafından yürütülen davanın konusunu oluşturuyor. Firma çok yüksek miktarda kar elde ettiği bu politikalardan dolayı suçlu bulunursa, bir çok değişiklik yapmak zorunda kalacak.