Microsoft’un SRL Diagnostics ile birlikte geliştirdiği yapay zeka rahim ağzı (serviks) kanserini hızlı bir şekilde tespit edebiliyor. Hindistan gibi çok fazla hastanın bulunan ülkelerdeki doktorların işlerini kolaylaştıracak gibi gözüküyor.
Ekip yapay zekanın eğitimi için kanserin evrelerini ve normal halini içeren binlerce farklı fotoğraftan oluşan bir veri tabanı hazırlamış. Bu sayede yapay zeka farklı durumları tespit edebilir, son kararı vermesi için doktora iletebilir.
Yapay zekanın deneme sürümü şu an SRL’de mevcut olsa da, genel kullanıma hazır değil. Diğer kanser tespiti yapan yapay zekalara göre çok daha başarılı olduğu söylenen uygulamanın ne zaman hastanelerde kullanılacağı henüz belli değil.
Serviks kanserin yalnızca Hindistan’da bir yılda 67,000 kadının ölümüne sebep olduğu biliniyor. Bu rahatsızlığı tespit edip yardımcı olabilecek doktor sayısı ise oldukça az. Yapay zeka desteği ile kanser tehlikesi altındaki hastalara hızlı bir şekilde müdahale etmek ve hayatları kurtarmak mümkün olabilir.