Yapay zekaların görme ve dinleme yetenekleri kameralar ve mikrofonlar sayesinde gelişmiş olsa da henüz kokuları tanıma yeteneğine sahip değiller. Bu konu üzerine çalışan Google’daki araştırmacılar, yapay zekaların kokuları tanımlamasını sağlayacak bir sinir ağır kurma işlemlerine başladı.
Yapay zekanın kokuları tanımlaması için kurulacak olan sinir ağı sayesinde, bir molekülün karakteristik yapısı incelenerek, nasıl koktuğunu bilmesi planlanıyor.
Şirketin açıklamasına göre, bazı kokuların birden fazla karakteristik yapısı olabiliyor. Vanilin gibi yapay aroma sağlayıcı maddeler. Vanilin kullanarak vanilya aroması elde etmek mümkün ama bu aromada vanilya ve çikolata karakteristikleri öne çıkabiliyor. Ayrıca kimi moleküller aynı atomlara ve bağlara sahip olup, farklı kokular çıkartabilir. Kiral çiftler olarak tanımlanan bu kokulara örnek olarak kimyon ve nane örnek gösterilebilir.
Araştırmacılar molekülün koku profilini ortaya çıkarmak için grafik sinirsel ağı (GNN) kullanacak ve yapay zekaya buradan gelen verileri öğretecek. Kokuları tanımlamak için kullanılacak olan etiketlerin yapılması işlemine bir grup koku uzmanından da yardım alınıyor.
Yaklaşık 5.000 farklı kategoriden moleküle sahip bir veri kümesi oluşturan araştırmacılar, kümenin üçte ikisini molekülleri sıklıkla aldıkları tanımlayıcılarla ilişkilendirmek için kullandı. Kalan kısım ise yapay zekanın tanımlama testinde kullanıldı. Yapay zekanın daha önce tanımadığı kokuları tanımlayabildiği görüldü.
Google araştırmacıları bu yöntemin hem eski metotlardan daha etkili olacağını hem de yeni ve tanımlanamayan kokuları tespit edebileceğini söylüyor.
Ekip gelecekte dijital kokular yaratmak ve koku alma duygusu olmayan insanlar için çözümler üretmek istiyor.