Spotta da yazdığım üzere endüstri ya da sanayi devrimi bence de buhar makinesinin icadıyla başladı. Geldiğimiz noktada ise Endüstri 4.0’ı konuşuyoruz. Endüstri 5.0 için önümüzde ne kadar yol var, bu çağın anahtarı ne olacak gibi sorular sizin de kafanızda dönüp duruyorsa gelin birlikte düşünelim.
Öncelikle bu yıl da Barselona’da düzenlenen Dünya Mobil Kongresi’nden (Mobile World Congress-MWC) bahsetmek istiyorum. Bu yıl fuara 5G damgasını vurdu demek inanın abartı olmayacak. Ancak bundan önceki 3 yılda da benzer bir durumdan bahsediyorduk. Peki fark ne diye sorduğunuzu duyar gibi oluyorum.
Aslında fark çok ama çok açık. Geçmiş dönemdeki MWC’lerde 5G ile şunlar şunlar olacak, mobil internet şu kadar hızlı olacak, Zeki Müren de bizi görebilecek gibi geleceğe ait tahmin ve öngörüler konuşuluyordu. Bu yılki fuarda ise demo da olsa geliştirilen ürünleri görme, nasıl çalıştığını deneyimleme ve geleceğe dair daha ciddi bir vizyon çizme şansımız oldu.
Anahtar 5G Olabilir
‘5G mobile çok büyük hız getirecek, Güney Kore’deki cerrah ABD’deki hastasını robotik teknolojilerin yardımıyla gecikme ve hata olmadan ameliyat edebilecek’ gibi beylik sözleri çok duydunuz. Evet 5G muhteşem bir hız demek. Ancak bunun sadece son kullanıcılar için fırsat olduğunu düşünmek işi ve üretilen ortak çabayı küçümsemek olacağı için ben size 5G’yi kafanızda daha kurumsal alana oturtun diyorum. Sadece arkanıza yaslanın sağlık, sanayi ve eğitim gibi alanlardaki olası kullanımları hayal edin, bence başarabilirsiniz.
Konumuza dönecek olursak evet 5G, Endüstri 5.0 için önemli bir anahtar olacak. Ancak bu teknolojiyi iyi kullanmak, hedefleri doğru belirlemek ve daha önce düşülen hatalardan ders almak kaydıyla.
Öte yandan Türkiye tarafı ne olacak sorusunun yanıtı için konuyu ikiye ayırarak ele alalım derim. İlk başlık mobil. Ülkemiz mobil konusunda oldukça başarılı proje ve modellere imza atmış, bu alanda öncü rol oynayan bir ülke. İkinci başlık ise Endüstri 4.0. İşte ülke olarak burada sıkıntı yaşıyoruz maalesef. Zira bana sorarsanız biz ülke olarak hala Endüstri 2.4 seviyelerindeyiz.
Ülkemizin Endüstri 4.0 seviyesini görmesi için, sanayi kuruluşlarından üniversitelere, ilgili sivil toplum örgütlerinden hükümete kadar geniş yelpazede birçok kurum ve kuruluşa büyük görevler düşüyor.
Yapabilir miyiz? Tabii ki yaparız, sıfırdan cumhuriyeti kuran ülkenin çocukları olarak isteyelim yeter diyoruz…
Böylece ilk yazımızla Teknotorite ailesine de merhaba demiş olduk. Umarız hep birlikte vizyon açıcı ve yenilikçi bir sayfaya imza atarız.