WWDC 2020 Etkinliğinde iOS 14 Resmen Tanıtıldı!

WWDC 2020 geliştirici fuarı etkinliğinde Apple, şimdiye kadarki en kapsamlı güncellemelerinden biri olan iOS 14 yazılımını tüm detayları ile duyurdu. Milyonlarca insanın canlı yayın ile takip ettiği lansman etkinliğinde iPhone ve iPad cihazları için getirilen bir dolu yeni özellikler tek tek paylaşıldı. İşte detaylar…

Dünya çapındaki teknoloji geliştiricilerini her yıl bir araya getiren WWDC etkinliği bu yıl WWDC 2020 ile teknoloji pazarında büyük çığırlar açacak yepyeni özellikler ile ilgili bilgi verdi. Daha önce bilgi aldığımız üzere  WWDC’de iOS 14 işletim sistemi hakkında tüm detayları aktaran ve resmi olarak ilk defa tanıtan Apple şirketi; başta iPhone 12 olmak üzere yeni nesil iPhone’ların zevkle kullanacağı şahane işlevleri göstermiş oldu.

2019’un Eylül ayında iOS 13 işletim sistemini açıklayan Apple, bu yazılımın getirdiği birçok avantajın yanı sıra çok sayıda hata ile de karşılaştı. Ancak şirket iOS 14’te daha kusursuz bir tasarım ve ayrıntı planı çizmeyi amaçladığını dile getirdi. Sonuç itibariyle iOS 14 güncellemesi şimdiye kadar karşılaştığımız en iyi iOS yükseltmesi olarak heyecan yarattı.

iOS 14 ile Birlikte Gelen Yenilikler Nelerdir?

iOS 14 Ana Ekran ve Widget Değişiklikleri

iOS 14 Widget

iOS 14’ün Apple telefonları için adeta bir devrim niteliği taşıdığının en bariz kanıtı sanıyoruz ki ana ekran ve widget şablonları konusunda yapılan güncellemeler oldu. Bu zamana kadar oldukça minimal ve sade bir anlayış besleyen Apple, nihayet iPhone ana sayfasına Android benzeri birtakım bileşenler ekledi. Uygulama sayfasını değiştiren Apple, yepyeni bir Uygulama Kitaplığı oluşturarak aplikasyonları kendiliğinden kategorize eden akıllı bir sistem yarattı.

Widget tasarımlarına gelecek olursak, bu zamana kadar iPhone’larda hiç karşılaşmadığımız bir görünüm ortaya çıktı. iOS 14 ile birlikte Hava Durumu, Notlar, Fotoğraflar, Takvim, Apple Music ve daha pek çok uygulamanın büyük simgeler halinde widget tasarımları iPhone’ların ana ekranına inşa edildi.

Arama Ekranı

iOS 14 Arama Ekranı

iOS 14’ün en önemli getirilerinden bir tanesi ise arama ekranında yapılan ayarlamalar oldu diyebiliriz. Daha önce bir uygulamada dolaşırken arama aldığımızda, kullandığımız uygulama kapanıyor ve tam ekran aramaya geçiyorduk. Artık nihayet bu kaldırıldı ve arama penceresi ekranın üst kısmına portatif bir biçimde yerleştirildi.

Uygulama Klipleri

iOS 14 Uygulama Klipleri

Pek çoğunuzun hak vereceği üzere Apple’ın en can sıkıcı taraflarından bir tanesi, App Store mağazasından uygulama indirmek ya da bir uygulamayı iPhone’dan silmektir. Özellikle de tek kullanımlık ya da kısa süreliğine işinize yarayacak uygulamalar için bu durum fazlasıyla keyif kaçırıcıdır. Bunun için iOS 14 etkinliği üzerinde tanıtılan Uygulama Klipleri, herhangi bir uygulamayı tam haliyle indirmeden, Snippet tasarımı ile kullanabilmenizi sağlamaktadır.

Mesajlar

iOS 14 Mesajlar

Çok uzun bir süredir iOS güncellemelerinde neredeyse tamamen es geçilen ya da küçük birtakım önemsiz güncellemeler ile göz boyanan Mesajlar, yahut diğer adıyla iMessage uygulaması bu defa köklü bir değişiklik aldı. Artık iPhone Mesajlar uygulamasında, daha önce WhatsApp aplikasyonundan da gördüğümüz bazı önemli özellikler yer alacak.

Örneğin bu değişiklikler arasında Mesajlar sayfasının ana ekranında kişi sabitlemek yer alacak. Sınırsız sayıda arkadaşınızı mesaj listenizin en üstünde tutabileceksiniz. Bunun dışında yine WhatsApp’taki gibi mesaj alıntılamak da Mesajlar’a gelen yenilikler arasında. iMessage uygulamasına gelen bir yığın özelliğin arasında bir de Memoji kütüphanesinin genişletmesi olduğunu hatırlatmadan geçmeyelim. Artık Memoji tasarımı yapmak daha kolay hale gelecek ve oluşturduğunuz Memoji’leri kolayca kişiselleştirebileceksiniz.

Siri

iOS 14 Siri Çeviri Özelliği

Hemen her güncellemesinde Siri’ye fazlasıyla önem verdiğini göstermekten kaçınmayan Apple, bu defa Siri için de bir hayli önemli özellikler kazandırıyor. Öncelikle Siri’nin tasarımı tamamen değişmekle birlikte artık eskisi gibi tam ekran olmayacak. Bunun yerine ekranın altında küçük bir widget açılarak hem Siri’yle konuşma hem de işinizi yapmaya devam edebileceksiniz.

Fakat Siri’nin vadettiği en büyük özellik bu değil! iOS 14 yazılım güncellemesi ile beraber artık Siri, anında çeviri özelliğini devreye sokacak. Ekranı yatay olarak çevirerek kullanabileceğiniz çeviri özelliği, sesli olarak dikte ettiğiniz mesajı otomatik olarak anında çevirecek. Bu sayede özellikle de yurtdışı seyahatlerinizde yabancı dil problemi çekiyorsanız, işiniz epey bir kolaylaşacak!

Siri’nin çeviri özelliği ilk olarak yalnızca İngilizce, Çince, Fransızca, Almanca, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Arapça, Portekizce ve Rusça dilleri tarafından desteklenecek. Fakat iOS 14’ün yayınlanmasından kısa bir süre sonra Siri çeviri özelliğine Türkçe dil desteği de getirileceği tahmin ediliyor.

CarPlay

Apple CarPlay

Fiziksel anahtar bulundurmayı kendinize bir eziyet gibi görüyorsanız, bir an önce Apple’ın CarPlay uygulaması ile tanışmalısınız! Araba anahtarları NFC desteği alarak dijitale dönüşüyor ve iPhone ile arabanızı işlevsel bir biçimde çalıştırma hakkına sahip olabiliyorsunuz. Pek çok insan tarafından fiziksel anahtarlara göre daha güvenli olduğu iddia edilen sanal anahtarlar, yepyeni duvar kağıtları alıyor ve artık daha fazla araba üreticisi firma ile çalışacaklarını vurguluyor. Ayriyeten elektrikli arabalar için de CarPlay’in birçok yenilik sağlayacağı söyleniyor.

Picture-in-picture Video İzleme

ios 14 picture-in-picture

Pek çok insan için bir hayal olan Picture-in-picture video izleme özelliği artık iPhone’lara da geliyor! Bazı Android telefonlarda uzun bir süredir halihazırda var olan bu özellik, nihayet Apple’da da kullanılmaya başlanıyor. Picture-in-picture nedir, diye düşünüyorsanız bu özelliğin kısaca başka bir uygulamada gezerken aynı anda video izlemenize yaradığını söyleyebiliriz. Örneğin WhatsApp’ta gezerken ekranın istediğiniz bir köşesinde YouTube videosu yer alabilir. Ayrıca videonun boyutunu da manuel olarak ayarlayabilirsiniz.

Haritalar

ios 14 maps

Artık Apple Haritalar uygulamasında yemek yiyebileceğiniz yerleri daha iyi filtrelenmiş bir şekilde görebilecek, şehirdeki müzeleri basit bir şekilde görüntüleyebileceksiniz. Hem de gittiğiniz tarihi mekanlarda, eser ya da yapı hakkında telefonunuzdan kolaylıkla bilgi sağlayabileceksiniz. Yani kültür turizmi yaparken telefonunuza ekstra bir uygulama indirmenize hiç mi hiç gerek kalmayacak!

Bunun dışında iOS 14 harita özellikleri arasında bisiklet kullananlar için çok faydalı bazı yenilikler bulunuyor. Yabancısı olduğunuz bir yerde bisiklet ile seyahat ettiğinizde, size uygun yol şartları sağlayan harita yönlendirmeleri alabilecek, olası tehlikelere karşı iPhone’unuz tarafından uyarılacaksınız.

HomeKit

HomeKit

Akıllı ev teknolojisi ile evinizi dijital hale getirmek istiyorsanız, iPhone bunun için sizlere Ev uygulamasını sunuyor. Telefonunuzu eviniz ile entegre hale getirdikten sonra dilediğiniz gibi uzaktan yönetme hakkına sahip oluyorsunuz. iOS 14 ile birlikte ise HomeKit özellikleri daha da genişliyor. Gelişmiş bir yüz tanıma sistemi üzerine çalışılırken, güvenlik kamerası ve kapı zilinizi başka kullanıcılar ile paylaşmanız destekleniyor.

 

Kaynak: AsTekno

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

iPhone ve iPad’den Windows 10’a Fotoğraf Aktarmak

Çar Tem 29 , 2020
iPhone ya da iPad gibi iOS işletim sistemleri tarafından desteklenen cihazlardan bilgisayara fotoğraf aktarmak aslında oldukça kolaydır. Ancak iTunes programı ile bu işlemi gerçekleştirmek biraz kafanızı karıştırabilir. Bunun yerine iPhone’dan bilgisayara fotoğraf aktarma işlemini daha kolay gerçekleştirebileceğiniz çeşitli yollar var. iPad ya da iPhone’dan bilgisayara dosya aktarmak çoğu zaman zor […]