Yazılım nedir;elektronik cihazların, tanımlanmış bir işi gerçekleştirmesi için bilgisayar dilinde hazırlanmış bilgisayar komutlarına verilen isme yazılım denir.
Yazılım üç farklı kategori altında toplanır. Bunlar; web yazılım, masaüstü yazılım ve mobil yazılımdır.
Teknolojinin her geçen gün kendini yenilediği son 20 yılda dünyanın gidişatını değiştirdiği yazılım dünyası çok hızlı bir şekilde ilerlemektedir bu yüzden herkes yazılım dillerini ve yazılımın temellerini öğrenmek ve araştırmak istiyor sizler için yazılımın çeşitlerini derledik.
Yazılım ve Çeşitleri Nedir?
Sistem yazılımları ve uygulama yazılımları olarak ikiye ayrılır.
Uygulama Yazılım Nedir?
Kullanıcı odaklı programlama dilleriyle hazırlanan yazılımlara uygulama yazılımları adı verilir. Uygulama yazılımları, kullanıcıların ihtiyaç ve isteklerini karşılayabilmek amacı taşıyan yazılımlardır. Bu yazılımların geliştirilebilmesi için programlama dillerinin yanı sıra farklı uygulama geliştirme araçları da kullanılır. Bu tür yazılımların problemsiz çalışabilmesi açısından işletim sisteminin olması gerekir. Uygulama yazılımları da kendi arasında kategorilere ayrılır.
Ticari Yazılımlar: Çalışma sektöründe kullanılması için, sektörlere hitap edebilmesi amacıyla üretilen ücretli yazılımlara ticari yazılımlar adı verilir. Ticari yazılımları en popüler olanları muhasebe yazılımlarıdır.
Genel Amaçlı Uygulama Yazılımları: Gün geçtikçe artan teknoloji ve internet kullanımı ile, bilgisayar sistemleri için geliştirilmekte olan genel amaçlı uygulama yazılımları da aynı oranda artış göstermektedir. Hem kişisel amaç hem de iş amacıyla kullanılan bu programlar, bilgisayarların daha güçlü çalışmasını sağlar.
Eğlence Yazılımları: Oyun, ekran duvar kağıtları vb. gibi programları içerir.
Sunum Yazılımları: Çalışma sektöründe veya farklı herhangi bir konu üzerinde hazırlanarak, diğer kişilere anlatılmak amacıyla yapılacak sunum programlarına sunum yazılımları sayesinde erişebilirsiniz. Sunum yazılımlarında grafik, ses ve video kullanabilme şansına sahipsiniz.
Sistem Yazılım Nedir?
Program dilleriyle hazırlanan yazılımların problemsiz bir biçimde çalışmasına yardımcı olan yazılımlara sistem yazılımları adı verilir. Sistem yazılımları da kendi arasında iki gruba ayrılır.
İşletim Sistemi Yazılımları: Bilgisayar sisteminde yapılacak olan tüm işlemlerin kaynaklarını ve kontrollerini sağlayan sisteme işletim sistemi denir. İşletim sistemi, kullanıcıların bilgisayar kaynaklarını yönetebilmesine imkan tanır.
Hizmet Yazılımları: Genel sistem destek işlemlerinin kullanabilmesine yarayan yazılımlara hizmet yazılımları adı verilir. Dosya kopyalama, dosya sıkıştırma, dosya transferi yapma, disk biçimlendirme, disklerde bulunan programları yedekleme, disk yüzeyini düzenleme, klavye düzenleme ve virüs temizleme işlemleri bu yazılım ile yapılır.
Aslında işletim sistemi yazılımları hizmet yazılımlarının yaptıklarını yapabilir ama bazı durumlar için ek olarak hizmet yazılımları gerekebilir.
Kaynak: AsTekno