Günümüzde ileri ve gelişmiş çok sayıda teknoloji bulunur. Bu teknolojilerle beraber kullanıma sunulan “Bulut Hizmetleri” istenilen gerekli verilere zaman ve ambiyans bağlı kalmadan erişebilme imkanı sunar. Bu alanda araştırma yapanların aklına da “Bulut sunucu nedir? “ sorusu gelmektedir.
Bulut sunucu hizmetleri, şahsın sahip olduğu kişisel sunucuya gerek gördüğü belli bir zaman diliminde her bağlamdan ulaşmasını sağlayan bir web barındırma şeklidir. Fiziksel sunucuların sanallaştırılması yönündeki yapılan çalışmaların teknolojiler ile uyarlandırılması dinamik bir ivme kazanmıştır. Bu sayede online ortamda daha hızlı veri depolama ve kontrol işlemleri sağlanmaktadır. Kişilere göre sadece devamlılık sunmakla kalmayan bulut sunucu hizmeti, aynı zamanda basit yönetebilme olanağı da oluşturur. Dinamik ve esnek yapıda olması ayrı bir avantajdır.
Cloud server yani bulut sunucu, kullanıcının kendi sunucusuna istediği her durumda, her zaman erişilebilmesini sağlayan bir web barındırma türüdür. Kiralama ya da satın alma yoluyla oluşturulan servisler bünyesinde sunuma hazır olan bulut sunucu hizmetleri, özellikle zaman ve mekan açısından yüksek oranda esneklik yaratır. Bulut sunucu fiyatları kullanıcılara uygun şekilde sunulmaktadır. Bu sayede site kullanıcıları uygun fiyatlara site geliştirmesini yapabilmektedir.
Çeşitli sektörlerdeki firmaların faaliyetlerini çevrimiçi platformlara aktarması son zamanlarda reklam olması amacıyla popüler bir yöntemdir. Bu yöntem için kullanılan bulut sunucu hizmeti, aynı zamanda verim açısından da yüksek performans sağlayarak müşterileri memnuniyetini karşılar. Daha hızlı bir şekilde gelişme olanağı da sunmaktadır.
Özellikle yoğun işlerin olduğu zamanda sunulan bulut sunucu hizmet akışının sürdürülmesi için sunucunun kapasitesi firma tarafından yükseltilmektedir. Böylelikle çeşitli sektörlerde yer alan firmaların herhangi bir kesinti yaşanmadan devam etmesi sağlanır. Bulut sunucu diğer bir adıyla “cloud server” müşteri verilerinin sanal bir havuz platformu içerisinde toplanmasını sağlayan, periyodik zaman diliminde sürekli olarak güncellenebilen, birden fazla sunucuya aynı anda izin verdiği için paylaşımlı hususunda zorunluluk bulundurmayan, tamamen sanallaştırılmış sunucu hizmetlerini içermektedir. Bulut sunucu kurulumu hizmeti sağlayan firma tarafından kolayca yapılmaktadır.
Hosting Nedir?
Web siteleri yönetebilecek araçlardan birisi de hostingdir. Peki hosting nedir? Dilimize hosting kavramı ile yerleşmiş olan web ortamında gerekli verileri barındırma, kullanıcıların internet sitelerine dair disk alanları, web veri tabanları, web mail (iletişim yolları) ve böylelikle arama motorlarında çıkan internet sitelerinin daima erişilebilir olmalarını sağlayan hizmetler bütününü oluşturuyor. Her geçen gün daha da artan hosting firmaları ve paketleri, hem kurumsal hem bireysel kullanım için uygun olan sayısız seçenek sunuyor. Hosting firmaları ve hizmetleri ile ilgili araştırma yaparken sıkça karşılaşabileceğiniz tabirlerin başında ise paylaşımlı hosting ve bulut sunucu gelmektedir.
“Paylaşımlı hosting” terimi, isminden de fark edilebileceği üzere birden çok kullanıcıların belli sunucu platformlarından yararlandığı hizmet stratejisini tanımlamak için rahatlıkla kullanılmaktadır.
Peki bu paylaşımlı hosting hizmeti çalışma basamakları nasıldır? Bu paylaşımlı hosting hizmetinde esas olarak yüksek seviye kapasiteli bulundurma olanakları, bulunan müşteriler arasında dağıtılmaktadır. Böylece ilgili paylaşımlı hosting sunucu hizmetinden sadece bir kullanıcıya özel olması yerine birçok kullanıcının faydalanması için hizmete açılmaktadır . Hosting fiyatları da kullanıcılara uygun olarak sunulduğu için talep yoğunluğu oldukça fazladır.
Donanım, kapasite, performans ve ücretlendirme gibi pek çok başlık altında çeşitli değişiklikler gösteren bulut sunucunun paylaşımlı hosting ile sıklıkla karşılaştırılmasının en temel nedenini ise çoğu farklı noktalarda, farklı kullanıcıların taleplerine hitap etmelerini kapsıyor. Hangi hosting hizmetine ihtiyaç duyduğunuzu düşünüyorsanız diğer hosting hizmetleriyle karşılaştırma yaparak karar vermelisiniz. Hosting sorgulama işlemi ile karşılaştırmalar yapabilirsiniz.
Hosting ve Bulut Sunucu Hizmetleri Arasındaki Farklar
Çoklu hosting ve bulut sunucu hizmeti arasındaki en temel farkı sunucu adeti olmaktadır. Çoklu hosting sunucu kavramında da yer aldığı gibi bir sunucuyu birden fazla kullanıcı için paylaştırabiliyor iken bulut sunucu ise müşteriler için ayrı sunucular oluşturabiliyor. İki farklı hizmet arasındaki durum, sadece verim performansına değil; kapasite artış veya azaltılmasına göre ücretlendirme yapılmaktadır. İki sunucu arasındaki verim, kapasite, verilerin korunması, verilerin güvenliği, muhasebe kısmı farklar 5 alt başlıkta toplanır.
- Hosting hizmetinin paylaşımlı olmasıdır.
- Bulut sunucu çoklu şekilde çalışır.
- Müşterileri işyerlerinin sitelerinde sayfanın donma, sunucu çökmesi, sayfanın veya belgenin sürekli yeniden yüklenmesi gibi zaman kaybı oluşturan faaliyetler açısından avantajlar sunuyor.
- Hosting sunucu hizmetinde kısıtlamalar var olmaktadır. Bulut sunucu hizmeti daha geniş yelpazede bulunur.
- Bulut sunucusunda veri kaynakları daha gelişmiştir. Bulut sunucu hizmetinde güvenlik tedbirleri daha ileri yöntemler içerir.
Cloud server seçimi konusundaki önemli faktörlerden biri olan güvenlik, verilerin ve sanal ağın korunması için gelişmiş şifre kilit önlemlerini beraberinde taşıyor. Ancak hem kurumsal hem tüzel kullanıcılar için hiçbir sistemde siber saldırılara karşı mükemmel hizmet gerçekleştirilemediğini unutmamalıdır.
Hosting hizmeti aynı zamanda çoklu kullanıcı ile kullanıma sunulduğu için çok daha cüzi miktarda maddiyatlarda olması avantaj sunmaktadır.