Kaliforniya Üniversitesi ve Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü tarafından yapılan araştırmaya, insanların robotlara güvenini arttırmak için, ne yaptığını açıklayan robotların işe yaradığını gösteriyor. Araştırmacıların yayınladıkları araştırma raporlarında araştırmanın ayrıntıları bulunuyor.
Robot teknolojisi geliştikçe insanlarla birlikte çalışan robot ekip arkadaşları daha olası bir durum haline gelmeye başlıyor. Bu tür durumlarda ise insanların yanlarındaki basit işlerden fazlasını yapan robotlara karşı güven sorunu yaşayacağı düşünülüyor. Yapılan çalışmalar da tam olarak bu durumun önüne geçmek için gerçekleştiriliyor. Bu yüzden yapılan bir araştırmada, ilaç şişesini açan bir robot karşısında gönüllülerin hangi durumda daha rahat olduğu test ediliyor.
Ekip bir robotun görevini yaparken ne yaptığını farklı şekillerde açıkladığı değişik programlamalar yükleyip, gönüllüler üzerinde denemeler yapmış. Robotların ilk programlaması sembolik ya da mekanik bir açıklama olarak tanımlanıyor. Burada robotun yapacağı bir sonraki hareketin ne olacağını yazılı bir şekilde görmek mümkün oluyor. İkinci tip açıklama ise fonksiyonel tür olarak isimlendirilmiş. Bu defa robotun hareketleri ve attığı her adım ekran karşısındaki kişiye görüntülü olarak açıklanıyor. Ayrıca küçük bir ekrandan robotun yapacağı hareketler de yazılı olarak gösteriliyor.
150 gönüllüden bu açıklamalar ile birlikte robotun ilaç şişesini açışını izlemeleri isteniyor. Gönüllülere bu açıklama şekilleri ayrı ayrı ve hepsi bir arada olacak şekilde robotun şişeyi açışı izletiliyor. Sonuçlara göre gönüllüler karşılarındaki robota en çok, hem mekanik hem de fonksiyonel açıklamanın verildiği aşamada güveniyor. En düşük güven oranı ise, robotun yapacağı hareketin yazılı olarak bildirildiği denemede ortaya çıkıyor.
Araştırmacılar bir sonraki aşamada, robotun gerçekleştirdiği hareketleri neden yaptığını açıklamasını planlıyor. Bu sayede robotların daha güvenilir bir hale gelmesi sağlanabilecek.