Beyin İmplantı ve Sinyal Çözücü Teknolojileriyle Bir Felç Hastası Hareket Kabiliyetini Geri Kazandı

Dört çocuk babası Ian Burkhart, 2010 yılında geçirdiği bir kaza sonucu felç kalarak hareket kabiliyetini büyük oranda yitirdi. Omuzlarını ve kaşlarını hareket ettirebilen Burkhart, ellerini kontrol etme ve dokunarak hissetme duyularını kaybetti.

Ancak Battelle Memorial Enstitiüsü tarafından yapılan biyoteknoloji çalışmaları Burkhart’ın engellerini aşmasına yardımcı oluyor. Beyin – bilgisayar arayüzü bağlantısını sağlayan özel bir beyin implantı daha önce hiç yapılmamış  bir şeyi gerçekleştirerek hastanın sağ elindeki hareket kabiliyeti ve dokunma hissini geri kazandırıyor.

Araştırmanın başındaki isim Patrick Ganzer, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, omurilik hasarı sonrasında yaşanan felç durumlarında motor fonksiyonları geri kazandırmak için beyin-bilgisayar arayüzünün kullanılabileceğini dile getirdi ve dokunma hissinin motor fonksiyonların çalışmasında önemli bir faktör olduğunun altını çizdi.

Beyin – bilgisayar bağlantısının sağlanmasıyla felç hastası olan Burkhart’a sadece dokunma hissi geri kazandırılmadı, kredi kartı çekme ve Guitar Hero isimli video oyunu oynama gibi etkinlikleri gerçekleştirme yeteneği geri kazandırıldı. Araştırmacılar bu başarıya Burkhart’ın elinde bulunan fonksiyonunu yitirmiş dokunma hissi potansiyelinden yararlanarak ulaştı. Normalde hasta, dokunma için ihtiyaç duyulan sinyalleri çok zayıf olması sebebiyle hissedemiyordu. Şiddetli omuriliği yaralanmalarında duyusal bilgilerin beyin ve cilt arasındaki aktarımının durduğu varsayılırken, felçli hastanın dokunduğunda hissedememesi sırasında aslında  uyaranlar beyin aktivitesinde değişikliğe sebep oluyor. Yapılan son araştırmalar bazı somatosensoriyel sinir liflerinin tam bir omurilik yaralanması kabul edilen vakalarda bile hayatta kalabileceğini düşündürüyor.

Burkhart’ınki gibi omurilik yaralanması vakalarında eldeki hissi canlandırmak özellikle zor kabul ediliyor. Çünkü benzer vakalarda hissi beyine ulaşan sinyale dönüştüren sistemler hasara uğradıkları için dokunmatik sinyaller çoğu zaman engelleniyor. Bu noktada Patrick Ganzer, dokunmatik kod çözücü (Sensorimotor Demultiplexing Neural Interface) kullanarak, zayın kalıntı sinyalleri yükselterek beyine ulaştırmayı başarmış.

Hali hazırda omuzlarını ve kaşlarını oynatabilen Burkhart, bu yeteneklerine ek olarak beyin implantı ve sinyal çözücü ile artık daha etkin hareketler gerçekleştirebiliyor.

Kaynak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Geleceğin İtfaiyecileri Drone’larla Yangına Müdahale!

Pts Ağu 24 , 2020
Çin, yüksek katlı binalarda ortaya çıkan yangını dakikalar içerisinde söndürebilen itfaiyeci dronunu görücüye çıkardı. Çinli Guofuei Genel Havacılık Ekipmanları üreticisi tarafından geliştirilen ve Dazu şehrinde gerçekleştirilen bir yangın tatbikatıyla tanıtılan söndürücü dronelar, yüksek katkı bir binada ortaya çıkan yangını 10 – 15 dakikada söndürerek önemli bir başarıya imza attı. Daha […]