Yıllar önce bir trafik kazasında görme yetisini kaybeden Jason Esterhuizen, beynine sinyaller gönderen bir kamera sayesinde tekrar görmeye başladı.
Orion adı verilen biyonik göz, şimdiye kadar Esterhuizen’ın da dahil olduğu 6 kişiye takılan bir cihaz. Bu deneysel cihaz kamera yardımıyla aldığı görüntüleri elektrik aktivitesine çevirip beynin görsel işleme bölgesine gönderiyor. Esterhuizen bu cihaz sayesinde 7 yıl sonra ilk defa doğum günü pastasındaki mumları gördüğünü ve evinin dışında akan trafiği görebildiğini söyledi.
Second Sight isimli biyoteknoloji girişimi tarafından geliştirilen Orion, biyonik gözlerin en büyük problemlerinden birini ortadan kaldırıyor. Çünkü şimdiye kadar çıkarılan biyonik gözlerin işe yaraması için göz hücrelerinin hala sağlam olması gerekiyordu. Orion ise sinyalleri doğrudan beyne gönderdiğinden, gözleri olmayan birisi bile bu cihazı kullanabiliyor.
Orion’ın en büyük riski ise beyin ameliyatı gerektirmesi. Gerekli implantların yapılması için gerçekleştirilen beyin operasyonu tehlikeli enfeksiyonları kapma ihtimalini de ortaya çıkarıyor.
Esterhuizen günlük hayatını daha güvenli bir şekilde yaşayabildiğini ve bu riskin almaya değer olduğunu söylüyor.
Orion şu ana kadar yapılmış en gelişmiş cihaz değil. Stanford bilim insanları benzer bir sistem üzerinde çalışıyorlar. Bu göz ise insanların sadece etrafı görmesine değil, yazıları okuyabilmesine de yardımcı olacak bir çözünürlüğe sahip olacak. Fakat Esterhuizen için şu anki sonuçlar bile mutluluk verici.
“Sistem onların tamamen bağımsız bireyler haline gelmesini sağlamıyor, fakat hiç bir şey göremeyen birisi için, etrafını az biraz görebilmek bile büyük bir gelişimdir.”