Amerikan otomobil devi Ford, geri dönüşüm konusunda kimsenin tahmin edemeyeceği bir adım attı. Fast Food sektörünün önemli isimlerinden birisi olan McDonald’s ile anlaşan firma, restoran zincirinin kahve atıklarını kullanarak biyoplastik otomobil parçaları üretiyor.
Otomobil endüstrisi iklim değişikliği sebebiyle büyük bir kesimin baskısı altında. Karbon salınımının neredeyse dörtte biri otomobillerden kaynaklandığından, insanlar düşük emisyon ve elektrikli araçların çoğaltılmasını istiyorlar. Ford’un bu konu hakkında attığı adım ise hem atık miktarını azaltacak hem de araçlara fayda sağlayacak.
Kahve çekirdeklerinin atıklarını geri dönüştürerek üretilen plastik, normal plastiğe göre yüzde 20 daha hafif olduğundan, araçların hafiflemesi ve bu sayede yakıt tüketiminin azalması anlamına geliyor. Doğal olarak emisyon oranları da azalacak.
Her yıl Kuzey Amerika’da bahçe gübresine ya da kömüre dönüştürülen milyonlarca kilo kahve çekirdeği atığı, yeni bulunan bir yöntem ile araçlarda kullanılabilecek güçlü bir materyal haline getirilebilecek. Düşük oksijenli ortamlarda yüksek sıcaklık ile ısıtılan atıklar, plastik ve diğer katkı malzemelerinin de eklenmesi ile plakalar haline getirilip, daha sonra istenilen şekilleri alabiliyor.
Bu parçalar otomobil farlarının bulunduğu bölgelerde, araç içi bölgelerde ve tavan içi materyali olarak kullanılabiliyor. Araçlar yüzde 20 daha hafif hale gelirken, materyalin üretilmesi işlemi de normal bir malzemeye göre yüzde 25 daha az enerji tüketiyor.
Ford ilerleyen zamanlarda, dünya çapındaki bütün araçlarında bu geri dönüştürülmüş ve yenilenebilir plastik parçalarını kullanmayı planlıyor.