IBM Yapay Zeka İle Huntington Hastalığı’nı Tespit Ediyor

Yapay zekanın sağlık alanında daha sık kullanılmaya başlanması, önceden tespiti oldukça zor olan bazı hastalıkların çok geç olmadan tespit edilmesini sağlamaya başladı. IBM, Huntington Hastalığı ile mücadele eden CHDI Derneği ile işbirliği yaparak, yeni geliştirdiği yapay zeka destekli sağlık tespit sisteminde, hastalığın semptomlarını sergilemeye başlayacağı zamanı tahmin etmek üzere çalışıyor.

Huntington Hastalığı, Nöronların yapısını bozup, kas koordinasyonu ile düşünme, anlama, öğrenme ve hatırlama becerilerinin kaybına neden olan ölümcül bir genetik hastalık olarak tanımlanıyor. Geliştirilen sistemin yapay zekasını MR taramalarını kullanarak eğiten araştırmacılar, beyaz sinir dokusunun yaydığı sinyalleri kullanarak yapay zekanın, bilişsel ve motor becerilerin zaman içerisinde gösterdiği değişiklikleri ölçmesini sağlamış.

Sistem henüz tamamen fonksiyonel olarak çalışmasa da, mevcut olan ve 30 – 50 yaşlarında gözle görülür semptomları tanımlayabilen günümüzdeki yöntemlere göre daha erken, daha  geniş ve kesin sonuçlar verebiliyor. Bu sonuçları alabilmek için ise tek ihtiyacı olan şey bir MR taraması. Yalnızca tespit etmek için kullanılabilen yapay zeka, hastayı karşılaşacağı değişikliklere daha iyi hazırlayabilecek zamanı sağlayabiliyor. Bu yöntemin ileride hastalığın tedavisini bulmak için de işe yarayabileceği umut ediliyor. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Kansere Karşı Bakır Tabanlı Nano Malzeme

Per Eyl 17 , 2020
Avrupa’da çeşitli üniversitelerde görev alan farklı alanlardaki araştırma görevlilerinden oluşan bir ekip, kanser hastalığına tedavi olabilecek bir yöntemin ilk başarılı adımlarını attı. Tedavi için nano ölçekte bileşikler kullanan yöntem, bağışıklık tedavisiyle destekleniyor. Bu yöntemin üzerinde denendiği farelerdeki kanserli tümörleri ortadan kaldırdığı söyleniyor. TÜmörlerin demir oksit ve bakır oksit nano parçacıklarına […]