İsveç’de Chalmers Üniversitesi araştırmacıları, insan dokusu yerine kullanılabilecek olan yeni bir nano malzeme geliştirdi. Pleksiglas ile aynı maddeden üretilen nanomalzeme, toksik sonuçlar ortaya çıkarmadığından, insan tedavilerinde kullanılabilecek.
Araştırmacılardan Annand Rajasekharan tarafından yapılan açıklamada, oldukça esnek ve son derece yumuşak olduğu belirtiliyor. ACS Nano dergisinde yayınlanan makalede, insan dokusu yerine kullanılabilecek olan malzemenin geliştirilmesi için yapılan çalışmanın sonuçları bulunuyor.
Yapay kemik oluşturma amacıyla başlatılan çalışmalar sonucu geliştirilen nano malzeme, eklemlerden protez burunlara kadar, birçok farklı yerde kıkırdağın yerini alabilecek kapasiteye sahip.
Bir başka araştırmacı olan Martin Andersson, kıkırdağın parçalandığı ve kemikler arası sürtünmenin gerçekleştiği acı verici hastalıklarda kullanım potansiyeli olduğunu belirtiyor.
Yapay dokunun antibakteriyel bir hale gelmesi gerektiğini söyleyen bilim insanları, bunun için bağışıklık sistemindeki küçük proteinlerin kullanılabileceğini söylüyor. Nanomalzeme bir kez antibakteriyel hale geldiğinde, ameliyatlarda sorunsuz bir şekilde kullanılabilecek.