NASA 2030 yılında göreve başlaması planlanan yeni bir proje başlatıyor. Habitable Exoplanet Observatory (HabEx) ismi verilen proje ile “ikinci bir Dünya” arayışına geçiliyor.
HabEx projesi kapsamında, Hubble teleskobunun yaklaşık iki katı büyüklüğünde bir aynalı teleskop kullanılması planlanıyor.
Yaklaşık 4 metrelik bir ayna kullanacak olan yeni teleskop, yukarıdan gelen yıldız ışıklarını engelleyecek şekilde tasarlanacak. Buradaki asıl amaç ise uzaklardaki daha az ışık yayan yıldızları da araştırıp, buralarda su ve karbondioksit gibi yaşamsal belirtileri araştırmak. HabEx teleskobu Hubble ile benzer bir mantıkta çalışarak, ultraviyole, optik ve kızılötesine yakın fotonlara duyarlı olacak şekilde geliştirilecek.
Galakside güneş benzeri yıldızların çevresindeki gezegen sistemlerini doğrudan görüntüleyecek olan HabEx, aynı zamanda gezegenlerin atmosferik içeriğini de analiz edecek. Bu analizler sayesinde gezegenlerin spektrumları ölçülerek, su gibi yaşam için önemli maddelere sahip olan gezegenleri de belirlemek mümkün olacak.
10 yıl boyunca uzayın derinliklerini inceleyecek olan proje, 7 milyar dolarlık bütçesi ile, bir sonraki “Büyük Gözlemevi” konseptleri arasındaki en masraflı görev olarak öne çıkıyor.
Decadal Survey isimli federal program bu dört öneri arasından hangisinin 2021 yılında bütçe alacağını seçecek. .
HabEx projesinin kurucularından birisi olan Scott Gaudi “Amacımız Dünya benzeri bir gezegen olup olmadığını bulmak. Tıpkı dünya gibi, yaşamayı mümkün kılacak bir gezegen.” diyor. “Güneş sistemimiz dışında birkaç gezegen tanımlamış olsak da, yaşam kurmaya uygun ortamlara sahip olup olmadıklarını tespit etmek mümkün olmadı.”