Nasa’nın Sessiz Süpersonik Yolcu Uçağı 2021 Yılında Uçuşa Geçecek

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı NASA’nın üzerinde çalıştığı sessiz süpersonik uçak üretilmeye hazır hale geldi. Geçtiğimiz hafta yayınlanan açıklamaya göre , X-59 Quiet Supersonic Technology (QueSST) isimli hava aracının üretilmesi için resmi onay verildi.

Yeni uçak daha önce Concorde ile denenen ve başarılı olan ses hızının üstünde yolcu taşıma imkanını daha sessiz bir biçimde sağlayacak. Concorde uçaklar Mach 2 ismi verilen ses hızının iki katına denk olan hıza ulaşabilse de, yarattıkları gürültü yüzünden sıkıntı yaşamıştı. 

Görünüşe göre NASA ve Lockheed Martin işbirliği ile geliştirilen X59 QeSST bu sorunu aşmayı başarmış. Yapılan açıklamalara göre X-59 ses duvarını aşma esnasındaki sonik patlamaların gürültüsünü “hafif bir yumruk sesi” seviyesine indirebiliyor. Bu da yerleşim alanlarının üzerinde dahi yüksek hızda ulaşım gerçekleştirilebileceği anlamına geliyor.

NASA’nın “Low Boom Flight Demonstrator” projesi altında inşa edilecek olan uçak ile ilgili “Süpersonik uçuşun yolculuk süresini yarı yarıya azaltma potansiyeli var. Uçağın tasarımınında sesi azaltmak için bir çok farklı teknolojiyi bir araya getirdik. Uçağın şeklinin sonik patlamaları nasıl etkileyeceğini bulmak son 10 yılın en büyük teknolojik gelişmelerinden birisi. Gürültüyü ortadan kaldırma konusunda en önemli katkıyı sağlayan teknoloji ise uçağın dış tasarımı.” açıklaması yapılıyor.

Uçağın yapımı 2020 yılında tamamlanacak. 2021 yılında ise uçuşa geçmesi planlanıyor. İlk olarak Amerika’nın seçilmiş bölgelerinde gerçekleştirilecek deneme uçuşlarında uçağa yerleştirilen alıcılar ve uçuşun gerçekleştiği bölgedeki insanlardan alınacak bilgiler aracılığı ile ne kadar gürültü oluşturduğu öğrenilecek. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Twitter’ın Android Uygulamasında Güvenlik Açığı Tespit Edildi

Pts Eyl 28 , 2020
Popüler sosyal medya platformu Twitter’ın Android cihazlarda kullanılan uygulamasında, kullanıcıların halka açık olmayan bilgilerine ulaşılabilecek seviyede ciddi bir güvenlik açığı tespit edildi.  Güvenlik açığı sayesinde bir kullanıcının özel mesajlarını ve konum bilgilerini görmek ve o kullanıcı adına DM veya tweet atmak mümkün oluyor. Bu güvenlik açığından herhangi birinin zarar gördüğünü […]